Jesenja sadnja maslina

Jesenja sadnja maslina

Ako ste se odlučili za podizanje maslinika, jesen je idealno vrijeme za sadnju maslina. Sadnja u jesen ima prednost zbog toga što posađena sadnica ima povoljne uvjete za učvršćivanje u tlu i rast korijenove mreže. Tlo se tijekom zime slegne pa se uspostavi dobra dodirna površina između čestica tla i površine korijena. Zbog toga se masline posađene tijekom jeseni bolje  primaju, a ujedno brže i bolje rastu tijekom prve godine nakon sadnje.

Plan sadnje, raspored sadnica, izbor sorti i tehniku sadnje možete dobiti u razgovoru s našim agronomima.

Sorte maslina u agro centru Granum:

Oblica

Najraspostranjenija i najstarija sorta našeg područja. Otporna je na sušu, bolesti i štetnike. Plod je krupan. Preporučeni oprašivači Pendolino i Leccino.

Leccino

Sorta je podrijetlom iz Toskane u Italiji. Zbog prilagodljivosti različitim tlima i podnebljima, uzgaja se gotovo svuda u svijetu. Dobre je i redovite rodnosti. Oprašivači Pendolino, Oblica i Levantinka.

Pendolino

Druga je po zastupljenosti sorta u maslinicima Italije. Zbog dugog i obilnog cvjetanja, sadi se kao sorta oprašivač za većinu drugih sorti.

Istarska bjelica

U zadnje vrijeme polako prodire u Hercegovinu. Sorta je poznata po redovitoj rodnosti i velikoj otpornosti na studen. Plod je srednje velik, dok je radman ulja do 20%.

Levantinka

Najbolja je uljarica srednje Dalmacije. Samooplodna je, a ujedno i najbolji oprašivač Oblici. Rano dolazi na rod i obilno rodi svake godine.

Ascolana tenera

Stolna je sorta, krupnog ploda, pogodnog za konzerviranje. Vrlo je otporna na niske temperature.

Frontoio

Cijenjena je sorta koja ima najkompletnije, skladno i aromatično ulje. Samooplodna je sorta ali bolje rodi uz Pendolino i Leccino.

Cipressino

Ovu sortu uglavnom nalazimo u vjetrozaštitnim pojasevima gdje se sadi na uskim razmacima, ali u takvom načinu uzgoja zahtjeva jaku rezidbu svake godine. Ulje je aromatično i pikantno.

I naravno količine nisu neograničene. 

Proizvodi koji vas mogu zanimati

Preporučujemo pročitati

Prijavite se na naš newsletter i saznajte sve o našim najnovijim ponudama i pogodnostima!

Upišite ispravnu e-mail adresu.


© 2024 Granum d.o.o. Sva prava pridržana.
Developed & SEO by AMagdic Web Design
Powered by AMagdic CMS