Rezidba voćki

Rezidba voćki

Rezidba je glavni pomotehnički zahvat koji se obavlja u voćnjacima i vinogradima. Voćke u nasadima je potrebno orezivati da bi se na svakoj voćki uspostavila ravnoteža između rodnosti i vegetativnog prirasta.

Glavni cilj rezidbe je visok i kvalitetan urod. Jačina rezidbe zavisi prvenstveno od voćne vrste i starosti voćke. Mlađa stabla su bujnija i takva stabla se manje režu, odnosno voćke koje nisu na rodu treba minimalno rezati. Stare voćke sa oslabljenim prirastom treba oštrije rezati da bi se stablo pomladilo. Neophodno je pridržavati se principa da slabija rezidba ubrzava i povećava rodnost, a oštrija povećava bujnost i usporava rast.

Rezidbom se uklanjaju oštećene, suhe,zaražene grane ali i guste grane koje se međusobno presijecaju kao i mladice koje rastu prema unutrašnjosti krošnje. Takvim zahvatom pomažemo očuvanju dobrog zdravstvenog stanja voćke te omogućavamo da odabrane rodne grane dobiju što više svjetla. Rezidbu možemo podjeliti na: zimsku i ljetnu.

Zimska rezidba se obavlja u razdoblju mirovanja vegetacije, u vremenu od otpadanja lišća u jesen do listanja u proljeće (bubrenja pupova). Važno je napomenuti da se rezidba ne provodi ako su vanjske temperature ispod 0°C. Cilj zimske rezidbe je odstranjivanje ne rodnih grana koje prodiru u krošnju smanjuju prodor svjetla i nepotrebno opterećuju voćku.

Zimska rezidba se djeli na tri osnovne mjere:

  • prorjeđivanje,
  • prikraćivanje,
  • savijanje grana.

Jezgričave voćne vrste (jabuka, kruška) mogu se početi rezati odmah nakon opadanja lišća, koštičave voćne vrste (šljiva, breskva, višnja, trešnja) njihova rezidba može biti i kasnija , ali je bitno da se privede kraju do početka vegetacije.

Ljetna rezidba provodi se sredinom i krajem ljeta. Ovaj tip rezidbe je veoma bitno provoditi kod voćaka bujnijeg vegetativnog rasta. U ljetnoj rezidbi može se vršiti pinciranje, prikraćivanje, prorjeđivanje ili savijanje grana. Provodi se nakon odrvenjavanja izboja. Ukoliko termin ljetne rezidbe nije bio optimalan, može doći do ponovnog tjeranja izboja, kao i naknadne cvatnje, što smanjuje količinu i kvalitetu ploda u idućoj vegetaciji.

Sve voćne vrste imaju svoje specifične zahtjeve u rezidbi obzirom na podlogu i najprikladniji uzgojni oblik. Prema životnoj dobi razlikujemo rezidbu mladih voćaka, koja je usmjerena na formiranje uzgojnih oblika (vaza, piramidalna krošnja, palmeta i dr.) i rezidbu rodnih voćaka koja je usmjerena na regulaciju vegetativnog i reproduktivnog razvoja, odnosno osiguranje redovne i obilne rodnosti visoke kvalitete plodova.

Poveznice

U ovom članku se spominju sljedeće kulture:

Pojmovi

U ovom članku spominju se sljedeći pojmovi:

Alati - Katalog KUKER proizvoda (15,00 MB)
Najnoviji kompletni katalog KUKER proizvoda.
  • Kuker art. 90 pneumatski u akciji

  • Kuker RK1 električni u akciji

Proizvodi koji vas mogu zanimati

Preporučujemo pročitati

Prijavite se na naš newsletter i saznajte sve o našim najnovijim ponudama i pogodnostima!

Upišite ispravnu e-mail adresu.


© 2019 Granum d.o.o. Sva prava pridržana.
Developed & SEO by AMagdic Web Design
Powered by AMagdic CMS